Aktuality

Zveřejněno 17. 01. 2023

Hraběnčino běhání

Petrovice ovládli Štoudková a Soural. OBL Komárková a Vašíček.

28. 12. 2022 Petrovice – Po třech letech se do Petrovic vrátili závodníci se vším všudy. V úterý 27. prosince se totiž uskutečnil 27. ročník Hraběnčina běhání. V roce 2020 si dal závod covidovou přestávku a v roce 2021 jsme závodili tak na půl plynu. Letos se nám podařilo uspořádat závod pro všechny kategorie, na všech tratích a s plným nasazením. Tedy alespoň doufáme, že to nasazení bylo plné. Účast závodníků byla velice slušná a podané výkonu rozhodně také. Mezi ženami zvítězila Pavla Štoudková z AK Ludvíka Daňka Blansko a svým časem se velmi přiblížila rekordu trati. Mezi muži byl nejlepší Lukáš Soural z AK Drnovice.

Závodit se začalo už v 10.00 hod. kategorií staršího žactva. Ti vyrazili na 1,5 kilometru po obci a následovali je i mladší kategorie, ale ti závodili pouze na návsi u Penzionu u Hraběnky. Dětských závodníků nebylo tolik, jako v letech předešlých, ale na určitý pokles „docházky“ jsme zvyklí a tak jsme byli rádi za to, že přišlo 46 děvčat a chlapců. Novinkou letošního ročníku bylo rozdělení nejmladší kategorie dětí do dvou a také to, že se dětské kategorie vyhlašovaly přímo v místě startu a cíle. Od 11.00 hod. tedy už zněly jména těch nejlepších a samozřejmě potlesk všech diváků, rodičů a také dětí navzájem.

Za půl hodiny je už následovali jejich straší parťáci na trati hlavního závodu. Netradičně o půl dvanácté se na start tradičních petrovické distance postavilo 69 žen a mužů. Čekalo je 5,2 kilometru po asfaltu ale také trošku po blátě. Naštěstí bláta nebylo moc a sluníčko příjemně hřálo. V čase 17:55 doběhl do cíle první závodník. Byl jím Lukáš Soural z AK Drnovice, který den před tím obsadil 2. místo v Syrovicích. a klouzalo. Na druhém místě v Petrovicích doběhl Pavel Dvořák z Prostějova a třetí místo obsadil Michal Vašíček.

Mezi ženami byla nejlepší juniorka Pavla Štoudková. Svým časem zaostala pouze 14 sekund za rekordem trati. Ten patří od roku 2008 Radce Vodičkové. Pro druhé místo si doběhla Jana Kakáčková z Blanska a třetí místo vybojovala Zdenka Komárková z Olešnice. Vyhlášení výsledků hlavního závodu se uskutečnilo v Kulturním domě, kde bylo i celé zázemí. Za poskytnutí těchto prostor patří velký dík obci Petrovice.

Závod v Petrovicích však nebyl jen o vyhlášení výsledků tohoto závodu, ale byl zásadní i pro celkové pořadí Okresní běžecké ligy. Michal Vašíček z Kunštátu si připsal 13. závod do své bodové sbírky a přeskočil tak Vojtu Krakoviče. Rozdíl mezi nimi je pouhých 16 bodů, takže je to skutečně těsné. Ještě těsněji to dopadlo v kategorii žen. Celkovou vítězkou se stala Zdenka Komárková, která se ziskem 496 bodů jen o devět bodů předčila Terezu Krakovičovou. Zdenka to nehonila na poslední chvíli jako Michal. Měla tři závody k dobru, ale i tak to bylo dramatické až dokonce. Zatímco Michalova raketa zamířila k hvězdným výšinám z čista jasna, tak Zdenčina kometa září již dlouhá léta.

Všem běžcům přejeme klidný rok 2023, dostatek zdraví a sportovního nadšení a věříme, že se podobně dramatických zážitků dočkáme i v další sezóně.

Za Okresní běžeckou ligu, Jiří Vrtílka, ředitel

 

FOTOGALERIE

Zpět na seznam aktualit