Aktuality

Zveřejněno 28. 02. 2022

POMOC UKRAJINĚ

Formy pomoci sbírají i nabízejí pracovníci Oblastní charity Blansko.

Formy pomoci sbírají i nabízejí pracovníci Oblastní charity Blansko také pomocí krizové linky na číslech 516 410 668 nebo 737 234 078, která jsou jsou k dispozici nonstop.

K dispozici je také krizová linka psychologické pomoci pro ukrajinské občany, kteří momentálně žijí na území Jihomoravského kraje. Zřídil ji Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na lince jsou k dispozici rusky i česky mluvící studenti posledního ročníku psychologie s ukončeným výcvikem v krizové intervenci pod supervizí odborného garanta.

Pomoc aktuálně nabízí také Ministerstvo vnitra. V provozu je nonstop fungující infolinka Ministerstva vnitra +420 974 801 802. Ta nabízí informace o aktuální situaci na Ukrajině i praktické pobytové informace. V této souvislosti je k dispozici i e-mailová adresa ukrajina@mvcr.cz.

Aktuální informace týkající se dění na Ukrajině a zejména pomoci ukrajinským občanům žijícím na území České republiky najdou zájemci také na webových stránkách Ministerstva vnitra (www.mvcr.cz/ukrajina).

Finanční příspěvky na humanitární pomoc Ukrajině už vybírá celá řada organizací. Lidé mohou pomoci finančně například přes účet SOS Ukrajina, který zřídila organizace Člověk v tísni. Na kontě 0093209320/0300 se jen za prvních čtyři dny po ruské invazi na Ukrajinu podařilo shromáždit přes 250 milionů korun.

Sbírku na podporu lidí zasažených konfliktem na Ukrajině, která bude sloužit k zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické prostředky či přístřeší, vyhlásila například Charita Česká republika. Na sbírkový účet: 55660022/0800, variabilní symbol 104 už vyčlenila ze svého z krizového fondu urgentní humanitární pomoc ve výši půl milionu korun.

Pomoc například s kontaktováním příbuzných, možností získat víza nebo informace o podmínkách přestupu na některou z mateřských či základních škol v kraji najdou zájemci také na webových stránkách Centra pro cizince JIhomoravského kraje. Jeho pracovníci jsou k dispozici na čísle +420 541 658 333 nebo e-mailu cizincijmk@jmk.cz.

 

Zpět na seznam aktualit