Aktuality

Zveřejněno 09. 12. 2021

ZŠ Sloup informuje

Šťastné a veselé!

Příjemné prožití Vánoc, mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v roce 2022 přejí všem dětem, rodičům a přátelům školy zaměstnanci ZŠ a MŠ Sloup.

Vánoční dárky školy dětem

V prosinci a lednu budeme pokračovat ve vylepšování materiálního vybavení školy. Naše žáky i děti v mateřské škole čeká mnoho novinek:

  • Nová interaktivní tabule s pojezdem ve třídě 4.A – toto moderní zařízení budou na prvním stupni využívat všechny třídy od 1.A do 4.B a k dispozici je také žákům druhého stupně.
  • Výměna osvětlení ve třídách 3.B a 4.A – ve všech třídách postupně vyměňujeme původní osvětlení z roku 1982.
  • Nový nábytek ve všech pěti odděleních školní družiny – po kompletní výměně původního nábytku ve třídách přichází na řadu školní družina.
  • Nové postýlky – dárek pod stromeček dostanou také děti v mateřské škole; původní postýlky jsou těžké a nepohodlné.
  • Posílení WiFi v nejvíce exponovaných místech školy – online výuka ukázala, že školní WiFi „již nestíhá“. Aby vše fungovalo tak, jak má, začali jsme ve škole vyměňovat všechny access pointy a oproti minulému školnímu roku máme nyní čtyřnásobnou rychlost Internetu.
  • Další novinky – nákup sady nových lavic a židliček vyšší velikosti, vybavení do bazénu pro výuku plavání.

Školní bazén je plně využitý

Na podzim jste jistě zaznamenali zprávu o zavření blanenského bazénu. V té souvislosti se na nás obrátilo větší množství škol s žádostí o umožnění povinné výuky plavání. Náš bazén je tedy letos plně vytížený, protože jsme plavecké škole z Blanska pronajali většinu z dopoledních hodin, které neobsadili naši žáci. V současnosti u nás plavou děti ze ZŠ TGM Blansko a poté je vystřídá ZŠ Kotvrdovice. V jednání je také další kolo rekonstrukce, které by se mělo tentokrát týkat podlahy v bazénové hale – ta již špatně izoluje.

Jídla z nového konvektomatu budou chutnat

Na našich stránkách www.zssloup.net se můžete přesvědčit, že s výjimkou slabších kovidových sezón se neustále zvyšuje počet jídel, která vaří naše školní kuchyně. V roce 2002 jsme uvařili 53 147 obědů a v roce 2019 to bylo 90 513 obědů. V těchto číslech však nejsou započteny další stovky jídel, která se v „lepších časech“ vařila na plesy, Martinská posezení a další akce.

Zastupitelstvo Sloupu tedy nedávno podpořilo návrh, aby byl z rozpočtu městyse do školy zakoupený nový výkonný konvektomat. Zařízení má mnoho užitečných funkcí. Bude možné lépe péci buchty, rozmrazovat, ohřívat talíře a gastronádoby a také připravovat několik jídel současně. Konvektomat bude uvedený do provozu v lednu 2022. Dobrou chuť!

Co plánujeme?

Na jaře roku 2022 bude vyhlášena další výzva k předkládání žádostí o finanční podporu projektů na rekonstrukci odborných učeben. Po dohodě s městysem Sloup již pracujeme na přípravě projektu, protože se škole opět nabízí jedinečná možnost získat pro školu nové vybavení z dotace ve výši 90 – 95%.
Na řadu by mělo přijít toto:

  • Vybudování dvou nových polytechnických dílen, ve kterých budou mít žáci k dispozici například 3D tiskárny, polytechnické stavebnice, počítačovou síť.
  • Kompletní rekonstrukce keramické dílny. Dílna dostane větší prostor a nové vybavení; využívat ji budou moci také občané.
  • Cvičný byt – výuka vaření je žáky velmi oblíbená. V prostorech školního cvičného bytu z roku 1982 by měla vzniknout „chytrá domácnost“.
  • Dvě moderní jazykové učebny. Díky stavebním úpravám bude u učebny prvního stupně zvýšena kapacita a samozřejmostí je moderní vybavení pro výuku cizích jazyků.

Školní ples

Z důvodu epidemické situace se bohužel ani v roce 2022 neuskuteční školní ples, který byl naplánován na pátek 14. ledna.

Vývoj epidemie ve škole

Stejně jako všechny školy v ČR také ve Sloupě testujeme vždy v pondělí ráno žáky a zaměstnance na přítomnost koronaviru. Používáme antigenní testy. V základní škole se testují všichni, tedy očkovaní i neočkovaní žáci i zaměstnanci. V mateřské škole se testují zaměstnanci; děti nikoliv. Vývoj počtu pondělních pozitivních testů je v poslední době následující:
8. listopadu – 1 pozitivní žák
15. listopadu – 5 pozitivních žáků
22. listopadu – 2 pozitivní žáci
29. listopadu – 13 pozitivních žáků, 2 pozitivní dospělí
6. prosince – 13 pozitivních žáků.

Zpět na seznam aktualit