Aktuality

Zveřejněno 15. 01. 2021

Postup při registraci k očkování

Aktuální informace k registraci k očkování

Pátek 15. ledna se v 8 hodin otevře internetový registrační systém, ve kterém se mohou lidé ve věku nejméně 80 let přihlásit k očkování proti nákaze covid-19. Posílám krátký návod, jak pomoci seniorům při registraci. Upozorňuji, že registrace se nevztahuje na seniory v DS, DZR a v odlehčovací službě pobytového charakteru.

Co si před přihlášením připravit?

  • Mobilní telefon - ten je samozřejmostí jak pro lidi, kteří zvolí registraci přes linku 1221, tak pro ty, kteří se přihlásí přes internet. Na zadané číslo jim postupně přijdou dva PIN kódy - jeden nutný pro registraci do systému, druhý pro rezervaci termínu.
  • Doklady - při přihlášení k očkování je nutné zadat několik osobních údajů, jako je číslo pojištěnce nebo rodné číslo. Proto si raději připravte kartičku pojištěnce a občanský průkaz.

Jak se zaregistrovat a zarezervovat si termín?

  1. Jako první je třeba vyplnit internetový registrační formulář. Odkaz na něj bude od pátku 15. ledna 8:00 dostupný na webech uzis.cz  a registrace.mzcr.cz. Lidé se také mohou přihlásit k očkování na lince 1221.
  2. Ve formuláři nejdříve zájemce vyplní číslo mobilního telefonu, které následně odešle do systému. Na číslo mu formou SMS zprávy ihned poté přijde speciální PIN kód. Tento klíč k registraci do systému slouží jako bezpečnostní opatření, které brání, aby systém cíleně nepřetěžovali roboti.
  3. Přihlášenému zájemci o očkování se po zadání klíče zobrazí formulář, kde vyplní své jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo pojištěnce a název své zdravotní pojišťovny. Pokud trpí nějakými zdravotními komplikacemi, bude mít možnost je vybrat ze seznamu a "zakliknout." Vyplní také preferované místo očkování.
  4. Jakmile žádost odešle, je první část přihlášení k očkování hotova. Člověk je zaveden do systému jako osoba se zájmem o očkování.
  5. Poté zájemce čeká na SMS s druhým PIN kódem. Ta mu přijde ve chvíli, kdy jej systém vyhodnotí jako člověka s aktuálně nejvyšší prioritou pro očkování.
  6. Jakmile zájemce obdrží SMS s druhým klíčem, může přistoupit k rezervaci termínu. Na stránkách vyplní nový PIN, číslo pojištěnce a kliknutím potvrdí, že není robot.
  7. Nyní senior vyplní rok, měsíc, den a přesnou dobu, kdy by se chtěl nechat naočkovat.
  8. Pak už stačí jen potvrdit a hotovo. Zájemce má registrovaný termín pro očkování. Potvrzení si může stáhnout ve formátu PDF a vytisknout, přijde mu také na mail.
  9. Termín druhé dávky se vytvoří automaticky za 21 dní ve stejný čas. Bude jej ale možné upravit.

Zpět na seznam aktualit