Aktuality

5. února 2018

Košt slivovice 2018 měl úspěch

Kořalky příště doplní i koláče.

Je sobotní podvečer. Okna Kulturního domu v Petrovicích svítí do tmy. Koná se tam první ročník koštu pálenek.

I když mají letos Petrovičtí premiéru, na stole čeká na ochutnávku zvědavých návštěvníků devětadvacet vzorků. „Zájem nás docela překvapil. Přihlásili se nejen místní, máme tu i soutěžící z Rozstání, Pamětic nebo ze Sebranic," říká jeden z pořadatelů Roman Skoták.

Každý, kdo se chystá pálenky hodnotit, dostává skleničku, papír na poznámky, tužku a lístek, na který nakonec napíše tři své favority. Pořadatelé nachystali i vodu a klobásy, škvarky nebo slaninu. Kolem stolu se soutěžními šnapsy je za chvíli plno.

Mnohočetná porota má spoustu práce, za necelé tři hodiny ochutnat devětadvacet pálenek a jako bonus nesoutěžní višňový likér. „I já tu mám svou pálenku. Z třešní," prozrazuje Jiří Vintr. Dělat třešňovici se naučil od táty.

Nasbírat třešně, vypeckovat je, sledovat kvašení a zkoušet výsledek v pálenici je pro něho koníček. „Je to výborná prevence proti nemocem a přispívá k dobré náladě," vynáší přednosti kořalky mladík.

Do soutěže se přihlásil i jeho bratranec. „Jsou tu dobré pálenky. Ale ta moje je samozřejmě nejlepší," směje se Pavel Vintr. Nakonec skončí jeho hruškovice na druhém místě. U čísla dvanáct je právě Kateřina Šustrová. „A už nemůžu," přiznává. Přinesla do soutěže pálenku z mirabelek. I ona používá slivovici v boji proti nachlazení. „Půl hrnku čaje a půl slivovice. Je to zabiják, ale ráno se probudíte a je vám dobře," radí.

Nápad pořadatelů se jí líbí. „Super akce, snad to všichni přežijeme," dodává.

Dobře vybavený přijel na košt soutěžící z Rozstání. Na krku má váček, který přesně pasuje na malé štamprle. „Kdepak, soutěžím poprvé," vyvrací dohady, že je zkušený matador koštů, Petr Zukal.

Pomalu je na čase vhodit hodnocení do krabice. Poblíž stojí čtveřice žen. „Už jsem ochutnala všechny vzorky. Zatím jsem vybrala čtyři favority, ještě musím popřemýšlet," nahlíží do poznámek Hana Leinweberová ze Sloupu. „Musí být jemná, ne štiplavá. Pak nám musí vonět a hlavně chutnat," vypočítává spolu s kamarádkami, podle čeho pálenky hodnotí.

Soutěž končí. Pro krabici si přichází dvě slečny a odnáší ji do zákulisí. Za chvíli je jasno. Nejúspěšnější ženou se stává Zdenka Bezděková s pálenkou z rynglí z roku 2015. Její manžel získal třetí místo s loňskou hruškovicí. Stejný počet bodů, také loňská hruškovice, jen víc štěstí vyneslo na druhé místo Pavla Vintra.

Nejvíc všem chutnala slivovice Tomáše Keprta. Právě nemocnému vítězi pořadatelé hned zavolali. Z úspěchu má velkou radost. „Přidal jsem do ní med rovnou z plástve," prozradil recept na vítězství.
Noc je ještě mladá a zábava pokračuje. „Tak první ročník je za námi. Příště přibude ještě soutěž pro dámy. O nejlepší koláč," plánuje Roman Skoták. Na léto mají v Petrovicích nachystanou další novinku.
Na hřišti za kulturním domem budou soutěžit o nejlepší guláš. Na to se těší i Tomáš Bezděk. „To mě taky láká. Už vím, jak ho uvařím a myslím, že bude mít úspěch," těší se už teď.

 Fotogalerie


Sdílet tuto stránku na sociálních sítích: