Aktuality

Zveřejněno 04. 03. 2020

Majitelé psů a čipování

Od ledna 2020 je povinné čipování psů.

Upozorňujeme všechny vlastníky a chovatele psů, na účinnost ustanovení § 4 odst. 4 v novele zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) ve znění pozdějších předpisů, zveřejněnou ve Sbírce zákonů pod číslem 302/2017 Sb.

S účinností od 1. ledna 2020 musí být každý pes označen elektronickým čipem. Majitel bude muset zvíře označit při očkování proti vzteklině, bez čipu nebude vakcinace platná.

Štěňata čip dostanou při prvním očkování mezi třetím a šestým měsícem, starším psům se pod kůži vpíchne při pravidelném přeočkování u veterináře. Výjimku mají psi, kteří jsou označeni tetováním provedeným před 3. červencem 2011.

Pokud majitel psa neočipuje, bude mu od příštího roku hrozit správní řízení s možným uložením pokuty až 20 tis. korun.

Bližší informace a odpovědi na časté dotazy k této problematice je možné zjistit také na webových stránkách Státní veterinární správy: https://www.svscr.cz/svs-pripomina-chovatelum-povinnost-nechat-cipovat-sve-psy-do-konce-roku/.

Po označení psa mikročipem doporučujeme všem majitelům psů zaregistrovat se v Národním registru majitelů zvířat: www.narodniregistr.cz.  Teprve po zaregistrování se a vyplnění všech údajů plní mikročip funkci prostředku k vyhledávání a nalezení vašeho psa v případě zaběhnutí.

Zpět na seznam aktualit